Naučte se správně zorganizovat místo v lednici

Nejde jenom o to, uspořádat lednici tak, abyste věděli, kde co najdete, aby každý typ potraviny měl své místo, ale také o to, tento řád a pořádek udržet. Což je v případě, že máte rodinu a děti, občas poněkud problém.

–          Nakupovat choďte s nákupním seznamem
Pokaždé, než se vydáte na nákup, napište si seznam všeho, co akutně potřebujete. Jaká je situace v ledničce, v komoře, ale třeba také mezi kořenkami či mezi pečícími potřebami. Prohlédněte si, co je potřeba koupit, promyslete si, co máte v plánu vařit a jaké přílohy k tomu a napište si to.

Snažte se vždy spotřebovat potraviny tak, aby byly zkonzumovány před dobou konce trvanlivosti. Hlídejte si tato data zvláště u balených salámů a masa, ale také u sýrů, jogurtů, smetany, tvarohu nebo másla a různých pomazánek. Také hlídejte datum spotřeby dressingů a různých jídel z chladicích boxů v obchodech.

Tímto seznamem hlídáte nejenom stav potravin, ale hlavně rodinný rozpočet – pokud jídlo nehlídáte a přijdete na to až časem, kdy v lednici děláte třeba čistku jednou za měsíc, zbytečně můžete vyhodit potraviny i za několik stovek korun.

–          Pořádek v lednici
Abyste skladovali potraviny správně podle toho, které z nich potřebují nejstálejší teplotu, držte se následujícího seznamu:
PRVNÍ HORNÍ POLIČKA – mléčné výrobky, sýry, tvarohy, jogurty a už uvařená jídla, hlavně maso nebo omáčky, které dejte do krabice s uzavíratelným víkem.
O POLIČKU NÍŽ – salámy, maso, uzeniny, ovoce, zelenina.

DO DVÍŘEK – první přihrádka shora je na vejce, druhá shora je na máslo, tuk, sádlo, margarín či pomazánky a ztužené tuky, do nejnižší poličky patří mléko, krabicový džus či minerálky nebo vody, ale také právě sem můžete umístit kečup, dressingy, majonézy nebo tatarky. Toto místo j také vhodné pro šlehačku ve spreji.