Jaké asi bylo starověké víno?

Jak mohlo chutnat víno, které vyráběli a pili naši dávní předkové? To asi občas napadne mnohé z nás, kteří se rádi hodnocením vín různých značek zabýváme. Ve vinotékách i jiných obchodech si dnes můžeme vybrat z velké nabídky tuzemských i zahraničních vín. Jaké asi pili lidé ve starověku? Podle jakých receptur ho připravovali, co do něj přidávali, jak ho skladovali? A chutnalo by nám?hrozen červeného vína

Že víno hrálo ve starověkém životě velkou roli, byl o něj u lidí zájem, a že ho vyráběli a konzumovali „ve velkém“, to dokazují mnohé zmínky o něm ve starých písemných pramenech. Hovoří o něm například Bible. Další informace si můžeme dodnes prohlédnout na stěnách některých starověkých chrámů. V Egyptě (Philae, Edfu). Nápisy obsahují některé dávné receptury a ingredience k výrobě vína. K získání léčivých účinků a vylepšení chuti se přidávali do vína třeba citronová tráva, máta, skořice, roibos nebo různé pryskyřice. Přesto se odborníci shodují na tom, že by „mlsným jazýčkům“ dnešních lidí pravděpodobně ani takto vylepšené moc nechutnalo. Vždyť i Bible hovoří o jednom víně, že „v závěru připomíná uštknutí zmije“!

Vládcia vyšší vrstvy měli samozřejmě k dispozici vína kvalitnější, jakostní. Ta druhořadá se vyráběla ze zbytků z lisování a ředěním moštu. Ta byla pro ty ostatní. Jedním druhem starověkého vína bylo například hodně husté a také hodně lepkavé rozinkové víno. Lisovali ho z usušených hroznů. Ovšem dnešním sladkým „slámovým“ vínům moc podobné nebylo. Konzistencí prý šlo spíš o sladkou kaši. Přidávali do ní také sušené ovoce či med. Aby se dala tato směs pít, byla ředěna vodou, údajně i slanou vodou mořskou! Do vín byly přidávány také byliny, aby byla zdravá. Chutnala pak po šalvěji, tymiánu, kmínu, mátě, aloe a mnohých jiných.sudy ve vinném sklepě

Jiné byly tenkrát také konzervační postupy a látky ke konzervaci. Skladováno bylo za přístupu vzduchu, tedy i mnoha nebezpečných mikroorganismů. Vzhledem k tomu se rychle kazilo. Vinaři se tomu snažili bránit tím, že sudy ošetřovali sírou a amfory sádrou. Do vína přidávali pryskyřici z borovice a jedle, výluhy z rostlin, popel ze dřeva, ale také třeba prach z mramoru, sůl a pepř!