Jízda, která potěší

Když je špatná nálada nebo zkrátka nějaký těžký den, je třeba tyto chmury nějakým způsobem rozehnat. Nejlepší je sednout si na kolo a zkrátka dát prostor volnosti. Nebo alespoň pocitu svobody, uvolnění, volnosti a stres nebo i špatná nálada se zkrátka rozplynou. Kolo je skutečně nástroj, který nám umožňuje nejen získat pěknou postavu, jelikož působí jako aerobní prostředek, ale pomáhá především na duši. Můžeme být rádi, že existuje něco, co nás zbaví stresu nebo napjatých situací. A to nemluvě o možnosti si jízdu vychutnat na elektrokole, to nás totiž nemusí zastavit již žádná dálka. Díky různým cyklostezkám lze si naplánovat klidně i delší trasu a tím si propojit svobodnou jízdu s poznávacím výletem do míst, kam bychom se běžně nevydali.

baterie

Nejdražší součástka na kole

Ač se to nezdá, tak je to baterie. Jenomže bez ní by to bohužel nešlo. Nebo ano, ale to bychom si nemuseli pořizovat tak drahé kolo. Baterie do elektrokola stojí zhruba tak 1/3 celkové ceny samotného kola. Samozřejmě, aby to nebylo jednoduché, tak opět se na trhu nachází mnoho různých druhů a typů, které by nám měly pomoci zvládnout nejen delší trasy, ale i náročnější terény. Asi největší starosti jsou vždycky o to, jak dlouho taková baterie vydrží. Sice se dá přibližně vypočítat dojezdová vzdálenost, ale nedá se na to 100% spolehnout. Hodně záleží na váze zátěže, což je samotný jezdec, a pokud si vyjede na delší dobu, tak i jeho obsah kufrů. Pokud budeme ovšem náročnější jezdci, možná se vyplatí popřemýšlet o koupi náhradní baterie do elektrokola. Ne vždy se můžeme dostat k nějaké zásuvce na její rychlé dobití.

nabití

Jak ji nezničit
Baterie nepotřebuje nějak speciální péči nebo údržbu, přesto se může zničit.

  1. Nesmíme dopustit, aby se baterie vybila pod bezpečné 3V na článek. Bohužel to se může stát snadno, když ji zapomeneme odpojit nebo vypnout a samovybíjením se dostaneme na tento stav. Jenomže ve většině případů nelze tento stav změnit a čeká nás investice do nové.
  2. Jakmile se nabije, je dobré ji odpojit. Nesvědčí jí ani přebití – což se může stát, že ji necháme měsíce v nabíječce.
  3. Samozřejmě vyvarovat se vlhkého nebo příliš slunečného prostředí.
  4. Také je dobré si dát pozor na to, aby nebyla v blízkosti elektrokola, kdy by mohlo dojít k nechtěné aktivaci přes kontakty. To by nebylo moc milé, hlavně když bychom chtěli vyjet na vytouženou projížďku.