Jak vybrat zubní kartáček

DENTÁLNÍ HYGIENISTKA 
Dentální hygienistka je důležitým článkem týmu zubního lékaře. Poskytuje vzdělávací, preventivní a terapeutické služby, přispívající k celkovému vzniku onemocnění závěsného aparátu zubů a zubního karu. Péče dentální hygienistky je určena každému, komu skutečně záleží na vlastních zubech a chce si je zachovat zdravé a krásné po celý život.
 
Hlavní příčinou vzniku onemocnění závěsného aparátu zubů, je přítomnost zubního plaku obsahujícího velké množství škodlivých bakterií. Dle dostupných údajů, přes 80 % populace v ČR ve věku nad 35 let, trpí chronickým plakem, způsobujícím zánět dásní. A ten často vede k obávané paradontóze. Právě tomu může zabránit správný zubní kartáček.
 

ZUBNÍ KARTÁČEK

 
Měl by vám umožnit snadný přístup ke všem ploškám zubů. Jelikož je na trhu mnoho kartáčků s velkou hlavičkou, jistě už jste zjistili, jak je s nimi obtížné manévrovat a vyčistit některá, těžko přístupná místa, jako jsou zadní plošky stoliček. Proto zvolte kartáček s menší hlavičkou do velikosti 2 až 2,5 cm.
 
Jakékoliv “vychytávky” typu ohebné hlavičky, jsou možná dobrým marketingovým tahem, ve skutečnosti ale způsobí, že už nebudete mít v ruce takový cit, jako s klasickou hlavičkou, a to znesnadní jemné pohyby kartáčkem. Zubní kartáček by měl mít dostatečně dlouhou rukojeť z neklouzavého povrchu, abyste jej mohli pohodlně držet v ruce. Vlákna by měla být ve snopcích a doporučují se kartáčky s co největším počtem vláken. Ta by měla být měkká a zaoblená. Plak, který vlákny odstraňujeme, je měkký, a proto je nejlepší zubní kartáček s velkým počtem jemných vláken. Pokud jste zároveň ekologicky založení, podívejte se ve specializovaných obchodech, nebo na internetu, po zubním kartáčku z bambusu a přírodních vláken. Tento kartáček je velmi jemný a zároveň ekologicky odbouratelný. 
 
Budete-li přecházet z tvrdších kartáčků na měkčí typ, může se stát, že budete kartáček měnit častěji než doposud. Ten správný čas k výměně nastává, vybočí-li štětiny kartáčku o 2 mm a vlákna jsou roztřepená. Takový kartáček už nemá správné vlastnosti a způsobí více škody než užitku.
 
Abyste měli dobrý pocit z kvalitně odvedené práce po vyčistění zubů, doporučujeme držet se výše zmíněných rad a absolvovat profesionální dentální hygienu chrupu v zubní ordinaci, a to alespoň dvakrát do roka.